Granen står så grön (och alla andra färger som finns) och grann i stugan

Idag köpte jag julgran! Wiii! Klä granen är en av de bästaste sakerna med julen. Fick tag på en superfin. Det är en blandning av den vanliga rödgranen och kungsgran.
Svårt att fånga den bra på bild. Hänger ca en miljard kulor, cupcakes, tårtbitar, glittriga kottar, glittriga rådjur, doughnuts, paket, ägg, stjärnor och vimplar i.
Kan vara den tätaste granen jag någonsin skådat!
Notera att lådan på bordet nästan är full av pynt. Allt hänger nu i granen.
Har även fixat bordsdekorationer idag. "Liten" fruktkorg. Apelsiner med nejlikor luktar så jäkla gott!
Hoppas att blommorna hinner slå ut till julafton. Har haft gruppen inne på toa när jag torktumlade, hoppas att det påskyndar processen.
Eftersom allt som glittrar hamnade i granen så blev bordsdekorationerna enkla ;)
Imorgon skall det bakas julgodis. Hoppas att jag även hinner städa, jobbar till 16:00 på måndag och tisdag så det hade varit gött om man blev någorlunda färdig. Känner att julstressen börjar få ett stadigt tag i en nu. :O

Bling bling

Är bjuden på födelsedagsfest hos syrran som skall vara i dagarna tre. Hon köpte en badtunna för ett tag sedan, så det blir veganbuffé, bubbel och badtunna, kommer att bli episkt!
Eftersom jag inte skulle hinna julpynta till helgen då så har jag slängt upp det sista julpyntet. Det var ju synd ;)
You got to love bling bling!
Har bytt ut de rosa kuddfodralen till djupröda. Bytte plats på den rosa fåtöljen och stolen från mitt sovrum, försöker gömma det rosa i vardagsrummet så gott det går, köket är ju en lost cause ;)
Vi skulle ha firat jul hos syrran i år men det blev ändrade planer, så det blir hos oss. Ganska gött när man har tweenies. Jamie är 11 och Liam är 13 år, alltså åldern där man inte tycker att det är kul att hänga med vuxna eller yngre kids. Det är väl egentligen bara kompisar och datorer som intresserar dem. Hemma kan de dra sig undan till sina rum och gömma sig från de tre åttaåringarna och sjuåringen.
Eftersom vi är 19 personer på julafton så får jag möblera om en del. Alla vill ju sitta ihop och äta julbord. Så köksbord och stolar skall bilda långbord med matsalsmöbeln i vardagsrummet. Kommer att bli awesome. Hoppas jag.
Ska försöka klämma in inslagning av alla julklpappar i helgen dock, får passa på när barnen inte är hemma. Hoppas att de fyra rullarna omslagspapper jag har köpt räcker. Fasiken vad många klappar det blir, vi har ändå bestämt att vi inte skall köpa till varandras barn. Och så drar vi lott om vilken vuxen man skall köpa till. Så rimmar vi och så skall man gissa vad det är och vem det är till och från. Helst skall man dricka mammas starka glögg samtidigt. 
Nu är det bara granen kvar och så skall det göras massa julgodis, vill inte göra det för tidigt, vill ju att det skall finnas något kvar tull julafton ;)
 

Chocolate Truffle cake

Förra veckan bakade jag en Chocolate Truffle Cake med Vanilla Bean Meringue Marängkyssar, receptet är från Manuela Kjeilens bakbok Just Sweet, Manuelas sötsaker. 
Väldigt mastig, men smaskig!
Marängerna blev supergoda! Fick hem dessa fina assietter från Ib Laursen förra veckan också, så himla fina, älskar mint.
Nu tänkte jag dela med mig av receptet :)
Jag började med att göra maränger, det behöver man inte göra samma dag, nästa gång kommer jag att göra dem några dagar innan, så att det inte tar hela dagen.
 
Marängkyssar
 
7 äggvitor (spara 6 äggulor till tryffelkrämen)
5 dl socker
1 vaniljstång
Några droppar karamellfärg
 
Värm ugnen till 100 grader.
 
Blandla alla ingredienser i en värmetålig skål.
Dela vaniljstången och skrapa ur fröna.
Koka upp vatten i en kastrull. Sätt skålen över det kokande vattnet. Vispa för hand i ca 4 minuter, eller tills sockret har löst sig.
Häll blandningen i en hushållsassistent och vispa i ca 7 minuter, tills skålen inte längre känns varm. 
Smeten skall vara fast.
Lägg smeten i en spritspåse och spritsa ut kyssar eller knappar. Tryck till lite med tyllen när du gör detta och dra sedan bort den igen.
Grädda i ca 1 timme. Stäng där efter av ugnen och låt dem stå kvar i ugnen i minst en timme till.
(Det blev två plåtar när jag bakade så jag satte in båda längs ner, efter en timme så bytte jag plats på dem och gräddade i 100 grader i en timme till.)
Dom blev kanon, knapriga och lite sega när man tuggade. 
Superfina att ha som dekoration i en fin skål. Tyvärr tog dessa slut illa kvickt, barnen tyckte att de var väldigt smaskiga.
 
Gör sedan tryffelkrämen som är fyllning/topping.
 
 
Tryffelkräm
 
5 dl vispgrädde
450 g mörk choklad
6 äggulor
75 g socker
 
Värm upp grädden och häll den över chokladen. Låt vila i några minuter. Rör ihop och ställ åt sidan så länge.
 
Värm under tiden upp vatten i en kastrull. Sätt en värmetålig skål över det varma vattnet i kastrullen. Lägg i äggulor och socker i skålen och vispa i ca 6 minuter.
Tillsätt chokladblandningen och vispa i ytterligare 6 minuter.
 
Ställ in krämen i kylen i 30 minuter.
 
 
Chocolate Truffle Cake
 
Sätt ugnen på 175 grader.
 
Tårtbotten:
65 g vetemjöl
3 msk kakaopulver
80 g smör (rumstempererat)
80 g socker
4 ägg (rumstepererade)
 
 
Sikta ner vetemjöl och kakao 3 gånger i en skål.
 
Smält smöret och låt svalna.
 
Blanda socker och ägg i en skål. Vispa i ca 8 minuter tills det är fluffigt.
Sikta ner mjöl och kakaoblandningen i äggsmeten. Tillsätt det avsvalnade smälta smöret.
 
Bred ut blandningen i en rund form, 20 cm i diameter.
 
Grädda i 25-30 minuter.
 
Låt tårtbotten svalna.
 
Dela tårtbotten i två delar. Lägg tillbaka den första delen i tårtbotten i formen igen.
Bred över en tredjedel av tryffelkrämen, täck med nästa botten och toppa med resten av tryffelkrämen.
Ställ tårtan kallt i ca 6 timmar.
(Jag ställde den i frysen i 30-40 min)
 
För en varm kniv längst kanten innan du lyfter ur tårtan.
 
Garnera med ljusrosa Marängkyssar.
Jag hade ingen springform som var 20 cm i diameter, använde en i standardmått på 24 cm. Blev inte så hög som den skulle vara egentligen. Har köpt 20 cm nu, Manuela använder dem till många av hennes tårtor, så var ju tvungen att ha en ;)
Se till att få hjälp med att slicka skålar ;)
Fika!

Liknande inlägg